Varázslatos Dél-India: Tamil Nadu és Kerala mesés vidékein
Madrastól a Periyar Nemzeti Parkon át Cochinig

Jöjjön velünk Dél-India legszebb vidékeire, ahol rengeteg látványossággal, elképesztő építményekkel és a térség jellegzetes egzotikus kultúrájával találkozhatunk! Siva és Szent Tamás lesz útitársunk, mangrove –mocsár és a legkülönbözőbb vallások templomai lesznek állomásaink a program során… Ismerkedjen meg a világ egyik legkülönlegesebb régiójával, és adja át magát India varázsának!
Ország: India
Szállás típusa: Hotel ***
Ellátás: Félpanzió
Utazás módja: Repülő
Program
Fakultatív programok
Árak/felárak
Vélemények

1. nap: Budapestről elutazás Indiába

Elutazás Budapestről átszállással az indiai Madras repülőterére. A repülőn többszöri étkezés kerül felszolgálásra utasaink kényelme érdekében. Éjszaka a repülőn. 

2. nap Madras (Chennai) – Mahabalipuram (65km)

Érkezés a reggeli órákban Chennai-ba (Madras). Délelőtt ismerkedés Tamilnádu állam fővárosával, Chennai nevezetességeivel. Megtekintjük az indo-szaracén építészet egyik gyöngyszemét, a Legfelsőbb Bíróság vörösben izzó épületét; az egykori brit főkormányzóról elnevezett elegáns, klasszikus megjelenésű, hófehéren ragyogó Ripon épületet; a kormány székhelyéül szolgáló, egykori Fort St. George épületét (Fort Museum), valamint a Tamilnádu állam gazdag képzőművészeti gyűjteményét bemutató Nemzeti Művészeti Galériát. Ezt követően megnézzük a dravida építészet egyik jellegzetes templomát, a Kapaleeshwarat, melynek ábrázolásai a kegyes és pusztító Siva („A tánc ura”) legendáiról mesélnek. Betérünk a Szent Tamás apostol nevét viselő katedrálisba – róla nevezték el a város első kikötőjét a portugálok (São Tomé), mivel a környék prédikátora, egyben az indiai Gundaphar király építésze volt, s itt halt mártírhalált. Sétánk a tengerparton, a Marina Beach strandon, az indiai munkások diadalát hirdető Triump of Labor szoborcsoport (a május 1-jei ünnepségek központja) és az egykori miniszterek, M.G. Ramachandran és C.N. Anna emlékműve mellett ér véget. Továbbutazás Mahabalipuramba, útközben rövid fotószünet a Tigris-barlangnál. A sziklába vájt 8. sz.-i hindu templom falait szép tigrisfaragványok díszítik. Szállás Mahabalipuramban.

3. nap Mahabalipuram – Kanchipuram – Mahabalipuram (140 km)

A reggelit követően megtekintjük a Bengáli-öböl homokos partján fekvő Mahabalipuram nevezetességeit. Hajdan a Pallava és Chola dinasztiák uralkodtak itt, s a város fontos kikötőjük volt. A Parti Templom együttes egy 7-8. sz.-i templomkörzet, mely a korai, legtisztább dravida stílus jegyeit viseli magán; 1985 óta az UNESCO Világörökség része. Gyönyörködhetünk a tömör gránit sziklából kifaragott szobrászati remekművek gazdag tárházában; sziklatemplomok, domborművek, életnagyságú elefánt-, oroszlán-, s bikaszobrok. A faragások a hindu eposz, a Mahábhárata hőseinek történetét (pl. Arjuna vezeklése) mesélik el. Ezt követően utazás Kanchipuramba; az egykori „Aranyváros” valaha a dél-indiai Pallava Királyság fővárosa volt. A település egyike India hét szent városának, híres hindu zarándokhely, Siva és Visnu isten szent városa. Egykor az ezer templom városa volt; 124 szentélye ma is áll. Visnu és Siva 108 szent templomából 14 itt található. A hatalmas szentélykörzetben sétálva a buddhizmus, a dzsainizmus és a hinduizmus templomainak (Kailasanathar, Sri Kamakshi, Varadarajaswamy) színes kavalkádja fogad bennünket. Az Ekambaswara templom a legnagyobb Siva-templom, gazdagon díszített folyosók övezik és a szép Ezer Oszlop Csarnoka.  Az 57 méteres Rajagopuram torony egyike a legmagasabbaknak Dél-Indiában. Híres a város selyem- és kézműipara, így betekintünk a selyempiac és a kézműves piac tarka forgatagába. Világhírűek az itt készült, kézzel szőtt gyönyörű selyem szárik. Szállás Mahabalipuramban.

4. nap Mahabalipuram – Chidambaram – Tanjore/Tandzsávúr (290 km) 

Reggeli után útra kelünk Chidambaramba; itt áll a híres Siva-szentély, a Thillai Nataraja templom (a hindu istenek csarnoka, az Ezer Oszlop Csarnoka), az öt legszentebb Siva templom egyike. „Siva kozmikus tánca” városának is nevezik, mert a templom falait a táncoló Siva 108 formájával díszítették. A 40 ha kiterjedésű templomkomplexumot látványos mangroveerdők ölelik körül. Ez az egyik legnagyobb mangrove vizes élőhely a világon. A város híres évente megrendezett templomfesztiváljairól, melyeket Siva tisztelete lengi körül. Ugyancsak látványos a februári Natyanjali táncfesztivál, melyre az egész országból érkeznek táncosok, és a nyári Ratha fesztivál (küllős kerekű szekerek). Délután utazás a „Tamilnádu rizses tálja” nevű vidéken át a Chola-dinasztia egykori fővárosa, Tanjore felé. A városban tett séta során megtekintjük a Brihadeeswara 
-templomot, mely a Kulturális Világörökség része. A Siva tiszteletére emelt, közel 70m magas, gránitból kifaragott Piramis-kapu a templommal együtt a dravida építészet ékköve, a Chola Birodalom és a Tamil civilizáció egyik méltó reprezentánsa. A Tanjore festészet hazájában bejárjuk a Tanjore Nayak Királyság urainak egykori rezidenciáját, az Aranmanai palotát, majd ismerkedünk a Művészeti Galériával, és megnézzük Ázsia egyik legrégebbi könyvtárát, a Saraswati Mahal könyvtárat. A közel 50ezer kötetes gyűjtemény különlegessége a Pálmalevél Kéziratok kollekciója. Tanjore a bronzikonográfia fővárosa, így nevezetes kézműiparáról és bronztárgyairól is, ezért végigsétálunk a kézműves tárgyak remekeit felvonultató piacon. Szállás Tandzsávúrban.

5. nap Tanjore – Tirucsirapalli – Madurai (190 km)

Továbbutazás Tirucsirapalliba, majd a Sri Rangam szigetre, mely valóságos templomváros. A Kaveri-folyó szigetén épült fel a falakkal körülölelt hatalmas, 63ha kiterjedésű templom-együttes, amely Visnu híveinek legjelentősebb zarándokhelye. Ez India legnagyobb templomkomplexuma, s egyben a világ legnagyobb működő hindu temploma. A templomvárost 7 koncentrikus fal veszi körül, melyet 21 torony egészít ki. Betekintünk a legszebbnek tartott Ranganatharsvami templomba, mely Dél-India hindu művészetének egyik kiemelkedő alkotása (Visnu szobor, ”Srirangam lovaglása”). Decemberben India minden pontjáról összegyűlnek itt a zarándokok a Vaikunta Ekádasi ünnepre. Itt találjuk India egyik legrégebbi templomát, a Sivának szentelt Thiruvanaikaval templomot, mely Tamilnádu 5 fő Siva templomának egyike, a víz-elem reprezentánsa. Tirucsirapalli központjában emelkedik 83m magasságban a Szikla-erőd, tetején épült fel az elefántfejű hindu istenség, Ganésa-szentélye, melyből pazar látványban gyönyörködhetünk. Bekukkantunk még a Lourdes-i Miasszonyunk templomba, majd továbbutazás Maduraiba, Dél-India egyik legrégebbi városába, mely a 3-4. században a Pándja Királyság fővárosa volt. A város gopuramjairól (templom kapu-torony) és palotáiról híres. Végig sétálunk a város virágpiacán, majd a 6ha kiterjedésű szakrális központ területén, melyet gyönyörű díszítésekkel ékített 12 óriási kaputorony ural. A komplexum legkiemelkedőbb építészeti-művészeti része a Nagy Templom (Meenakhsí) és az Ezer Oszlop Csarnoka. A 16. sz.-i remekmű zenélő oszlopait sárkány-minták díszítik, s minden oszlopa más dallammal kápráztat el (megszólaltatni sajnos tilos!). Elsétálunk még Thirumalai Nayak király egykori palotájához, majd rövid kitérőt teszünk a Mahatma Gandhi emlékműhez. Szállás Maduraiban.

6. nap Madurai – Periyar (150km)

Váltakozó hangulatú vidékeken, dél-indiai fűszerültetvények, rizsföldek, kávé-, és teaültetvények, mentén utazunk tovább (útközben vásárlási lehetőség egy fűszerpiacnál). Utunk végén varázslatosan szép, erdő borította hegyvidéki környezetben érkezünk Kerala állam területére. A vidék szépségét tamil epikai művek is dicsérik. Kirándulás a Kardamom-, és a Pandalam-hegység buja, trópusi erdővidékén fekvő 305 km² kiterjedésű Periyar N. P. területére. A Periyar tavon, kishajó kirándulás keretében ismerkedünk biztonságos távolságból a helyi vadvilággal. Az 1982-ben alapított park elsősorban a végveszélyben lévő indiai elefántok és a királytigrisek védelmét szolgáló rezervátum. Az erdőben életre kel Rudyard Kipling története, „A dzsungel könyve”. Az erdők népe még ma is a farkasok nevelte Maugli, a félelmetes Sir Khan, a jóságos Balu, az árnyékként lopakodó Bagira, a bölcs Ká és a farkas falka vezére, Akela történetéről mesél. Szállás Periyarban.

7. nap Periyar – Aleppey (Álappuzsa) pihenés a tengerparton – Cochin (180 km)

Változatos tájakon haladva érkezünk meg a Malabár-partra, Aleppey városkába, ahol lehetőség nyílik pihenésre és fürdőzésre az Indiai-óceán vizében! Fakultatív ajánlatunk: Aki az aktív pihenést választja kirándulás keretében hajóra szállunk, és irány a híres brakkvizek, azaz a tenger és az édesvíz találkozásánál létrejött lagúnák, tengeri csatornák, tavacskák és szigetek színpompás világa. A komfortos „lakóhajók” fedélzetén, menetközben hangulatos ebédet szolgálnak fel. Délután továbbutazás Cochinba, ahol elfoglaljuk szállodánkat.

8. nap Cochin 

A bő félnapos városnézés során ismerkedünk az egykori fűszerkereskedelmi központ, „az Arab-tenger királynője” néven is ismert Cochin látnivalóival. Az óváros kultúrák olvasztótégelye, vallások hihetetlenül színes kavalkádja; anglikán és ortodox templomok, katolikus bazilikák, hindu és dzsainista szentélyek, zsinagógák tarka egyvelege. Betérünk India legrégebbi európai templomába, a Szt. Ferenc- templomba, ahol a híres felfedezőt, Vasco da Gamát eredetileg eltemették. Útba ejtjük a Citadellát, a keralai falfestményeiről híres Holland palotát, és megtekintjük az Indo-portugál múzeum gyűjteményét. Sétálunk a hangulatos tengerpart mentén, mely a kínai halászok száradó hálóitól tarkállik. Délután szabadidő, este részvétel egy „katakali” táncbemutatón. Szállás Cochinban.

9. nap Cochin – Kozikode (Kozsikóde) – Vythiri/Wayanad (250 km) 

A reggelit követően a napfényes tengerparton utazunk Kozikode felé, majd tovább a Nyugati-Ghatok vadregényes hegyvidékén át. A hajtűkanyarokkal tarkított panorámaút végén csodálatos kilátás tárul elénk; a 700m magasságban fekvő Vythiri látványa. A meseszép környezetben kialakult hegyi pihenő-, és üdülőhely történelme több mint 3000 évre nyúlik vissza; már a neolitikum idejéből is jelentős leleteket tártak fel a régészek. A brit megszállás ideje alatt, a környéken a brit telepesek nyaralói épültek fel az ősi településen. Az apró hegyi falu melletti erdők ölelésében bújik meg a bájos kis Pookode csónakázótó. A mai szállásunk a természetvédelmi terület belsejében, erdővel övezett, vízeséssel, patakkal, függőhíddal díszített, gyönyörű környezetben található.   

10. nap Vythiri – Mysore/Májszúr (150 km)

Délelőtt a Bandipur N. P. gyönyörű esőerdő vidékén haladunk. Útközben kitérőt teszünk az Edakal-barlangok vadregényes sziklavilágába és egy kis kézműves telepre (Uravu), ahol bambuszból készült ajándéktárgyak kaphatók, és megismerkedhetünk a bambusz termesztésével és feldolgozásával. Az erdei kalandok után, már Karnátaka állam területén érkezünk a félévezreden át virágzó Maiszur Királyság egykori fővárosába, Mysore -ba. Kirándulást teszünk a „szantálfa városa” mellett emelkedő Chamundi-hegyre, melynek gránitszikláiról gyönyörködhetünk az elénk táruló panorámában. Városnézésünket a hét, szebbnél szebb palotát felvonultató Mysore központjában kezdjük. „A paloták városa” legszebb ékköve a hatalmas Maharadzsapalota (Mysore palota/Ambavilas palota), mely India egyik legszebb és legnagyobb királyi rezidenciája. A palota India második legismertebb és leglátogatottabb nevezetessége a Taj Mahal után! Az ezeregy éjszaka világát idéző palota megjelenésében érdekesen keverednek az indo-szaracén, a hindu, a muszlim, a rádzsput és a gótikus építészet elemei. A palota és gyönyörű kertje egyaránt a keleti gazdagságot hirdetik; ezüst kapuk, művészi faragású ajtók, freskók, színes ablaküvegek és mozaikpadlók. Következő látnivalónk az egykori királyi rezidencia, a Jaganmohan palota, melynek Művészeti Galériája ma Dél-India egyik leggazdagabb képzőművészeti kollekcióját rejti. A város híres fesztiváljairól, a királyok részére készítette selyem turbánok (Mysore Peta) készítéséről, a Mysore festészeti iskoláról, és művészi famegmunkáló kézműiparáról. Szállás Májszúrban.

11. Mysore – Srirangapatna – Shravanbelagola – Hassan (140 km) 

Reggel látogatás az egzotikus, ritkaságokban bővelkedő Devaraja zöldségpiacon (színes fűszerkupacok), mely a város kihagyhatatlan látnivalója. Továbbutazunk a Kaveri-folyó szigetén fekvő Srirangapatna településre. A rádzsák egykori fővárosában megnézzük a város erődjét és a Ranganthaswamy templomot, melyet a hindu isten Ranganatha (Visnu egyik megnyilvánulása) tiszteletére emeltek. A templom a Visnu tisztelet egyik legjelentősebb zarándokhelye. Délután kirándulást teszünk az Vindhyagiri-hegyre, mely a dzsainista vallás egyik legősibb központja. Itt áll a dzsain szentélyekkel körülölelt, 17 m magas Gommateshwara-szobor, melyet a dzsain isten, Bahubali tiszteletére emeltek. A Kr.u. 983 körül készült monolitikus alkotás az egyik legnagyobb szabadtéri szobor a világon. Tizenkét évente itt rendezik meg a dzsain vallás egyik legfontosabb rituáléját, a Mahamastakabhisheka fesztivált, melyre a világ minden részéről érkeznek a hívek. 2007-ben a szobrot szavazták meg India Hétcsodája közül az elsőnek! Karnataka államban 5 ilyen monolitikus alkotás is található. Ugyancsak pazar látványt nyújt a szomszéd dombtetőn (Chandragiri) felépült templom-együttes. Szállás Hassanban.

12. nap Hassan – Belur – Halebid – Bengaluru/Bangalor (260 km)

Kirándulás a Hassantól északra fekvő Belur és Halebid 12. sz.-i templomaihoz, melyek a korszak legszebbjei közé tartoznak. Belur a Hoysala uralkodók majd’ 900 évvel ezelőtti virágzó fővárosa volt. Ebből a korból maradt fenn az 1133-ban elkészült Chennakeshava templom, a Hoysala művészet kivételes példája. A közeli Halebid, a „régi főváros”, melyet két alaklommal is kifosztottak a Delhi Szultánság muszlim seregei. A település ékkövei a Siva tiszteletére emelt Hoysaleswara és a Kedareshwara templom, a világ kulturális emlékeinek szemet kápráztató szépségei közül a legjelentősebbek. A templomok mindegyike csillag alaprajzú. A falak, oszlopok végestelen-végig kifaragva, alakjaik a Ramayana, a Mahabharata és a Bhagavad Gita történeteit, alakjait jelenítik meg. Karnataka uralkodóinak figurái élethűen ábrázolják zene- és táncszeretetüket. A kövek faragásain a régi hindu legendák és uralkodók világa elevenedik meg. A keleti kultúra iránt érdeklődő embernek ezeket látnia kell! Késő délután érkezés India 3. legnagyobb városába, a 10 milliós Bengaluruba. A 19. sz.-i gyarmati stílusú Bangalor mára az „indiai szilíciumvölgy” központja, 2006 óta Bengaluru néven ismert. Vacsora után irány a reptér, éjszaka a repülőn.

13. Érkezés átszállással Európába

Folyamatos repülőút után (átszállással) érkezés Budapestre. 


Leírás Időtartam Ár

Aleppey lagúna hajózás
6500

1 ágyas elhelyezés reggelivel Budapesten
Foglaláskor kérjük jelezze, hogy utazás előtt, vagy utazás után szeretné igénybe venni! 13000

2 ágyas elhelyezés reggelivel Budapesten
Foglaláskor kérjük jelezze, hogy utazás előtt, vagy utazás után szeretné igénybe venni! 8000

3. fő felára egy szobában pótágyon reggelivel Budapesten
Foglaláskor kérjük jelezze, hogy utazás előtt, vagy utazás után szeretné igénybe venni! 6000

Árak és felárak (1 főre)A Z(s)eppelin programok bruttó árazását itt megtekintheti: https://www.zseppelin.hu/hirek/1030/z-s-eppelin-programok-brutto-arazasa
Részvételi díj: 319.500 Ft    
Európai és belső repülőjegyek  125.000 Ft
Repülőtéri illeték kb.: 145.000 Ft
Vízumköltség kb.: 31.000 Ft
1ágyas felár: 155.000 Ft
Utasbiztosítás (BBP)  7.345 Ft
CL PLUS biztosítás*: 18.200 Ft
Utazás: 
menetr. szerinti repülővel, európai  átszállással, helyben autóbusszal
Elhelyezés: 10 éjszaka szálloda***
Ellátás: 10x félpanzió (reggeli és főétkezés)

Fakultatív programok (10 főtől)
Aleppey lagúna hajózás
6.500 Ft

Belépők és jegyek tájékoztató árai: 
50 USD
Egyéb helyszínen fizetendő költségek: 40 USD

Minimális létszám: 15 fő.
Transzfercsatlakozás
lehetőségeiről információ a programfüzet elején és honlapunkon. Repülőjegyet a repülőtársaság visszaigazolása alapján tudunk biztosítani. A repülőjegy és a rep.téri illeték ára a jegykiállítás idejétől függően módosulhat! A részvételi díj útlemondási biztosítást tartalmaz. Utasbiztosítás (BBP) megkötése utazási feltétel!

Vidéki Utasaink részére a budapesti csatlakozáshoz:
– 1 ágyas elhelyezés reggelivel: 13.000 Ft / 1 fő / éjszaka
– 2 ágyas elhelyezés reggelivel: 8.000 Ft / 1 fő / éjszaka
– 3. fő felára egy szobában pótágyon reggelivel: 6.000 Ft / 1 fő / éjszaka
Foglaláskor kérjük jelezze, hogy utazás előtt, vagy utazás után szeretné igénybe venni!


Új vélemény írása
  • A beküldött véleményeket munkatársaink ellenőrzik, ezt követően jelennek meg oldalunkon.
  • A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
  • Név nélkül elküldött véleménynél "Anonymus"-ként fog megjelenni.
Új vélemény küldése
nap éj
Időpontok
repülővel:
Útvonal
Időjárás
Mysore
Vasárnap 01/17
25 °
Egzotikus programok
MÁSHOVÁ UTAZNA?
Mikor szeretne utazni?
január 18
október 31
Mennyiért?
33.600,- Ft
708.000,- Ft
Hány éjszakát maradna?
0 éj
12 éj
Mivel utazna?
Kiemelt ajánlatok
A világlátás nagy nevelőiskola; nemesíti a szellemet, tágítja az értelmet és kiirtja az előítéleteket.
Bengt Danielsson
A világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el.
Szent Ágoston
A világ nem a könyveidben és térképeidben van, hanem odakint.
Tolkien
Bizonyos, hogy minden igazi utazás értelme a hazajutás, s az ember megkezdi a hazatérést abban a pillanatban, amikor útrakel.
Márai Sándor
A legjobb út nem feltétlenül keletről nyugatra vagy a hegy lábától a csúcsra, hanem szívtől szívig vezet. Utazás közben lelünk rá a hangunkra.
Jeremy Collins
Legyenek útjaid hepehupásak, kanyargósak, elhagyatottak és veszélyesek, de vezessenek el a legnagyobb csodákhoz. Hegyeid nyújtózzanak fel a fellegek fölé.
Edward Abbey
A zarándok olyan utazó, akinek az úti célja szellemi-spirituális.
Holly Goldberg Sloan
Az utazás az én drogom. A függőséget csak kezelni lehet, kigyógyulni belőle sosem!
Kordos Szabolcs